Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, призоваваща талибаните да престанат да ограничават афганистанските жени

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, призоваваща талибаните да престанат да ограничават афганистанските жени

Гласуването, при което САЩ, Русия и Китай подкрепиха резолюцията, беше знак за всеобщата загриженост около действията на талибаните и рядък момент на единство по сериозен въпрос в момент на рязко международно разделение, породено от войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя заяви, че резолюцията оставя "настрана" редица въпроси, свързани с решаването на проблемите на жителите на тази страна, допълва ТАСС.

"Разбира се ние не приветстваме решението на талибаните да ограничат правата на жените и момичетата. Разбира се, че тези забрани трябва да бъдат отменени. Но резолюцията пропуска, наред с други неща, истинските причини за нерешения въпрос за размразяване на афганистанските активи, принадлежащи на афганистанския народ, призивите за по-голяма хуманитарна помощ и за икономическо възстановяване на страната, както и отрицателните последици от едностранните санкции", каза Небензя.

"Въпреки това вече не сме изненадани от този подход на нашите западни колеги. Това е само още един пример за политиката на "двойни стандарти" на САЩ и техните съюзници при обсъждането на различни конфликти в Съвета за сигурност", каза още руският постоянен представител в ООН.

Когато талибаните завзеха властта през август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, те първоначално обещаха да действат по-умерено, отколкото по време на първото си управление, продължило между 1996 и 2001 г., припомня АП.

В последно време обаче талибанските лидери постепенно отново започнаха да налагат суровото си тълкуване на ислямското право.  

Те забраняват момичетата да посещават училище след шести клас, а жените са почти постоянно затворени в домовете си и не могат да излизат и да пътуват без да бъдат придружавани от мъж настойник. 

В края на декември талибаните забраниха на националните и международните организации за хуманитарна помощ да наемат афганистански жени, а на 4 април разшириха това ограничение и върху афганистанките, наети от ООН. 

От 5 април насам 3300 афганистански граждани, които работят за ООН - 2700 мъже и 600 жени, остават по домовете си вкъщи, но Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, заяви, че те продължават да работят и че ще им бъде платено. 

Източник: БТА


Дата: 28.04.2023