Съдят Credit Suisse за пране на пари, търсят връзка с наркосделки от България

Съдят Credit Suisse за пране на пари, търсят връзка с наркосделки от България

Федералният наказателен съд на Швейцария разкри обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари, според доклада, публикуван от Sonntags Zeitung.

Във връзка с това държавата иска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искането е предявено след 14-годишно разследване на предполагаемия провал на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за наркотици.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse.

Голяма част от тях са били ръчно доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти, според доклада. Федералният прокурор се насочил в разследването си към бивша служителка на Credit Suisse за ролята ѝ в аферата.

Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата ѝ  служителка е невинна“, според изявление, изпратено по имейл. "Банката ще се защитава енергично в съда", се посочва в съобщението.

Въпросният случай е последния удар за изпадналата в затруднение банка, която наскоро обяви, че ще отдели допълнителни 500 милиона франка тази година за съдебни спорове, припомня БГНЕС.

Банката все още е разклатена зарази големите загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital.

Източник: БНР


Дата: 30.01.2022