Световната програма по прехраната към ООН призова държавите от Персийския залив да увеличат помощта си

Световната програма по прехраната към ООН призова държавите от Персийския залив да увеличат помощта си

Изпълнителният директор на СПП Дейвид Бийзли отправи този апел след среща вчера с германската министърка на развитието Свеня Шулце.

Германия е вторият по големина донор на агенцията, посочва АП.

"Просто се нуждаем от повече държави, които да дават пари“, тъй като световната продоволствена криза, изострена от войната на Русия срещу Украйна и повишаването на цените, се разраства, обобщи Свеня Шулце.

Бийзли призова страните по света, особено богатите петролни монархии в Персийския залив", да последват примера на "САЩ, Германия и още няколко държави".

Високите цени на петрола се отразяват не само на разходите за транспорт и гориво, но и на разходите за торове и производство на храни. "Така че според мен (страните от Залива) имат моралното задължение да се активизират по безпрецедентен начин“, изтъкна той.

"Просто ми дайте... нетната си печалба за една седмица - твърде много ли е да се иска това. Или поне помогнете (при) хуманитарните кризи във вашия регион, като тези в Йемен, Ливан, Сирия, Йордания, Сомалия", каза директорът на СПП.

Според него това би намалило натиска върху страни като САЩ и Германия и би позволило и да бъде обърнато внимание и на други места.

Източник: БТА


Дата: 21.10.2022