СОФИЯ — 17 March (PIA) — —

Българите ходят на лекар все по-рядко и пестят от образованието на децата си

България е сред страните в Източна Европа, в които икономическата криза е нанесла най-голям удар върху хората, а след идването си на власт правителството на ГЕРБ е засилило негативния ефект, намалявайки разходите за здравеопазване и образование. Това показва последният доклад на Световната банка, който разглежда как домакинствата и правителствата от Източна Европа и Централна Азия се справят с “голямата рецесия”.

Докладът на банката беше разпространен в средата на март. Той излезе на фона на радостните рапорти на министъра Дянков, че България излиза от кризата (според него тя е заизлизала от април миналата година). В доклада на Световната банка пише и по-подробно, че „на пръв поглед безработицата в страната не е особено голяма, но хората страдат от масово обедняване. Броят на тези, чиито доходи са намалели, е 6 пъти по-голям от съкратените заради икономическата криза.”

Според банката, в стремежа си да намалят разходите си, българските домакинства прибягват до икономии, които не само влошават качеството на живота им, но и го застрашават. Например всяко пето от най-бедните семейства е ограничило посещенията си при лекар, дори и при болест.

Силно засегната от безпаричието е сферата на образованието, се казва още доклада. Това може да понижи квалификацията на младежите, както и шанса да си намерят добре платена работа. Повече инвестиции в образование дори и по време на криза препоръчват и от Международната организация на труда в доклад за пазара на работната ръка в България.

И какво правят българският премиер Борисов и финансовият министър Дянков на фона на тези изводи? Вкараха БАН в ликвидация с орязан бюджет, там нямат пари дори за заплати. Откак са на власт Борисов и Дянков, БАН се е стопил с 1700 души (близо 1/4 от хората). Само за 2010 г. са напуснали заради мизерията 500 души и са се пенсионирали 600 (новината е от вчера, 16 май). За учителските заплати е излишно да се споменава, университетите също мизерстват. Орязан е бюджетът за здравеопазване и т. н.

Но… ще строим магистрали и метро. Детинската мечта на премиера. За магистрала „Люлин”, както обясни министърът Плевнелиев, са изсипани 150 млн. лева повече, защото България щяла да изгуби финансиране за магистралата от еврофондове. Айде, да му повярваме. Ами другите магистрали? За магистрала „Тракия” няма и една стотинка от европейски фондове (още не са усвоени обещаните 250 млн. евро). Държавата ли ще налива пари в нея? Защо не с кредити, от фондове? И този строеж няма кого да нахрани, освен няколко фирми, свързани с Васил Божков, наричан още Черепа. Сега за магистрала „Хемус” се похвалиха, че намерили пари от Европа. Тоест, че вече можело да поискат. Тепърва ще видим.