Световната банка одобри отпускането на близо 1,5 млрд. долара за Украйна

Световната банка одобри отпускането на близо 1,5 млрд. долара за Украйна

1,49 милиарда долара допълнително финансиране за Украйна е било одобрено от борда на изпълнителните директори на Световната банка. Целта на новите средства е да помогнат за плащането на заплати на държавни служители и социални работници. Така подкрепата, предоставена от финансовата институция за властите в Киев вече е над 4 милиарда долара.

В 105-ия ден на войната продължава битката за Северодонецк. Има информация, че около 800 цивилни са намерили убежище в химически завод в града.

Руски войски се опитват да напреднат и към Славянск и Краматорск. 

Президентът на Украйна постави под съмнение твърденията на Москва, че победата й в Донбас е неизбежна.

"Обстановката на фронта не е претърпяла никакви съществени промени през изминалите 24 часа", каза Володимир Зеленски. Той съобщи, че Украйна ще въведе система за събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руски военни по време на войната.

"Следващата седмица ще бъде дадено началото на специална платформа, наречена "Книга на екзекуторите" - това ще е информационна система, която ще събира данни за военнопрестъпници от руската армия", обясни Зеленски.

Над 1000 украински войници, предали се в Мариупол, са прехвърлени в Русия, за да бъдат извършени следствени действия срещу тях, предаде ТАСС.

Възможността за износ на украинско зърно през Черно море са обсъдили по телефона военните министри на Русия и Турция. Темата е част от предстоящите разговори между външните министри на двете страни.

Снощи руският първи дипломат Сергей Лавров пристигна на двудневно посещение в Анкара.

Източник: БНР