Страните, подкрепящи военно Украйна, провеждат ключово важна среща във военната база "Рамщайн" в Германия.

Страните, подкрепящи военно Украйна, провеждат ключово важна среща във военната база "Рамщайн" в Германия.

В срещата участват министри на отбраната и началници на генералните щабове на петдесетина страни, които подкрепят Украйна. Сред участниците са американският министър на отбраната Лойд Остин, украинският му колега Олексий Резников, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Срещата ще е възможност и за министрите да се запознаят с новия си германски колега, министъра на отбраната Борис Писториус, назначен на поста преди броени дни.

Вчера, в навечерието на днешната среща, САЩ, Великобритания, Швеция, Дания, както и още страни, обявиха нови значителни оръжейни доставки за Украйна. Но в новата военна помощ на САЩ за Украйна няма никакви танкове "Ейбрамс", тъй като САЩ казват, че все още не са готови да доставят такива на Украйна поради причини, свързани с поддръжката и обучението на персонал, който ще ги ползва. Помощта на САЩ в размер на 2,5 милиарда долара включва бронирани бойни машини "Брадли" (59 броя), бронираната бойна машина за противовъзушна отбрана "Страйкър" (90 броя), противоминни блиндирани машини Ем Ар Ей Пи (53 броя) и 350 многоцелеви колесни бронирани машини Ем 998 или "Хъмви" (350 броя).  В пакета от нови помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи "Хаймарс", 8 системи за противовъздушна отбрана "Авенджър", десетки хиляди артилерийски снаряда и около 2000 бронебойни ракети, съобщи министерството на отбраната.  С това общата помощ, оказана досега от САЩ на Украйна, възлезе на 26,7 милиарда долара.

Великобритания се ангажира да изпрати 600 ракети "Бримстоун", Дания - 19 произведени във Франция гаубици "Сезар", а Швеция - оръдия "Арчър". Тези системи имат обсег от няколко десетки километра, но този обсег е по-малък от онзи, за който настояват украинците.

Лондон вече обеща 14 танка "Чалънджър 2" на Киев, а Полша заяви, че е готова да прати 14 танка "Леопард 2" германско производство на Украйна.  Това е доста далеч от стотиците модерни танкове, от които Украйна има нужда.

Срещата днес в базата "Рамщайн" е третата във този форма от началото на конфликта.

Още вчера литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас каза, че няколко страни ще пратят танкове "Леопард 2" на Украйна, но добави, че други информации по този въпрос ще бъдат съобщени по време на срещата.

А полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Европа трябва сега да разреши доставката на по-модерни танкове за Украйна, за да може тя да се защитава.

Източник: БТА


Дата: 20.01.2023