Смяна във властта след парламентарните избори в Норвегия

Смяна във властта след парламентарните избори в Норвегия

Лявоцентристки блок печели парламентарните избори в Норвегия. След осем години на власт консерваторите отстъпиха. Предизборната кампания беше доминирана от темата за климатичните изменения и бъдещето на петролната индустрия на страната.

Смяна във властта в Норвегия. И победители, и победени празнуваха в изборната нощ. Работническата партия и лидерът ѝ Йонас Гар Стьоре печелят парламентарните избори. 61-годишният Стьоре е сочен за новия премиер на страната.

Заедно с партньорите си - Социалистическата лява партия и Центристката партия, той ще разполага с подкрепата на 100 депутати в 169-местния парламент.

Министър-председателят консерваторът Ерна Солберг призна поражението си и поздрави вероятния си наследник.

Йонас Гар Стьоре има опит в управлението - бил е външен министър от 2005 до 2013 г., когато Йенс Столтенберг е премиер. Поема ръководството на Работническата партия, когато Столтенберг е избран за генерален секретар на НАТО.

Стьоре даде зявка, че ще води разговори с всички партии за съставянето на нов кабинет. Въпреки, че фокусът на кампанията беше екологията, Стьоре може би няма да има нужда от гласовете на Зелените.

Норвегия е един от най-големите производители и износители на петрол и газ, но бъдещето на индустрията е обвързано с климатичните промени. От друга страна, норвежците са едни от най-екоотговорните в света - например при продажбите на нови автомобили преобладават електрическите.

Източник: БНТ


Дата: 14.09.2021