След срещата на Г-20: Малко конректни ангажименти за борба с климатичните промени

След срещата на Г-20: Малко конректни ангажименти за борба с климатичните промени

Климатът и устойчивото развитие доминираха и във втория заключителен ден от срещата на върха на Г-20 в Рим. Лидерите призоваха за "смислени и ефективни" действия за ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина спрямо прединдустриалната епоха. Конкретни мерки обаче не са посочени. Не е споменават и срокът от 2050-та година за постигане на нулеви въглеродни емисии. Решенията се следят отблизо в контекста на започналата днес конференция по климата в Глазгоу.

Съществуващите национални планове за ограничаване на въглеродните емисии трябва да бъдат засилени, "при необходимост", се казва в заключителната декларация от срещата на Г-20. Документът включва и обещание до края на тази година да бъде преустановено финансирането на задгранични енергийни мощности на въглища.

В текста не се фиксира крайна дата за отказ от този вид гориво. На групата Г-20, в която влизат 19-те най-развити страни и Европейския съюз, се падат 80% от световните вредни емисии.

Планетата ни сега е с 1,1 градуса по-топла в сравнение с прединдустриалната епоха и лимитът от градус и половина се смята за критичен за избягване на екологична катастрофа.

Съединените щати и Европейският съюз обявиха край на спора по американските мита за стомана и алуминий от Европа, въведени през 2018-та. Премахват се незабавно ставките, обявени от администрацията на Доналд Тръмп и европейските контрамерки.

Двустранен регламент, съобразен с въглерода, при търговията със стомана и алуминий ще спре достъпа до американския пазар на "мръсна "стомана от Китай и ще прекрати дъмпингови практики на други страни, посочи Джо Байдън.

Това е голяма стъпка в борбата с климатичните промени. Споразумението е отворено и за други партньори-единомишленици, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Искането на Турция да закупи изтребители F-16 вместо отказаните F-35 трябва да премине през съответна процедура в Съединените щати. Това е заявил президентът Байдън на среща с турския си колега Ердоган.

Двамата лидери са обещали да си сътрудничат за подобряване на обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон. Американската страна е повторила, че руските ПВП системи, купени от Турция, остават проблем.

Франция и Великобритания отново се сблъскаха по спора за риболовните права след Брекзит. Лондон призова Париж да оттегли заплахите си и отхвърли френските твърдения, че е постигнато споразумение за охлаждане на страстите.

Източник: БНТ