След наводненията в Западна Европа - шокиращо и зловещо

След наводненията в Западна Европа - шокиращо и зловещо

Загиналите при наводненията в Западна Европа достигнаха най-малко 184 души, а десетки все още са в неизвестност.

Канцлерът Ангела Меркел заяви в неделя, че е ужасена от „сюрреалистичната“ разруха в опустошената от наводненията Германия, информира "Евроактив".

Обута в туристически обувки и предлагаща помощ на спасителните работници, тя обиколи село Шулд в провинция Рейнланд-Пфалц, един от двата най-засегнати региона в Западна Германия.

Меркел, която се оттегля от политиката след изборите през септември, изслуша оплакванията на жителите, където придошлата река Ар отнесе къщи и остави отломки, струпани високо по улиците.

Най-малко 157 души са загинали от сряда в най-тежкото наводнение в Германия в историята, съобщи полицията. Само в провинция Рейнланд-Пфалц властите съобщават за 110 загинали и 670 ранени.

Най-малко 27 души са загубили живота си в съседна Белгия.

Спасителните екипи разчистваха отломки, за да намерят жертви и оцелели, често в опасни условия. Полицията разположи моторни лодки и водолази, за да открие телата, пометени в пороите.

Исторически обилни валежи поразиха и Швейцария, Люксембург и Нидерландия.

В източната немска провинция Саксония властите съобщиха за „значителна рискова ситуация“ в няколко села.

В Австрия спешните работници в регионите Залцбург и Тирол бяха в повишена готовност заради наводненията. Живописният град Халайн претърпя сериозни щети, след като улиците му бяха потопени.

Папа Франциск изрази своята „близост“ до хората в засегнатите региони.

Източник: БНРДата: 19.07.2021