Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Пред телевизионния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да посъветват България", след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

"Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията", заяви Силяновска.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името Северна Македония, Силяновска заяви: 

"Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава".

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Тя обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа. 

Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала "сократовски", както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислила кой е в залата.

"Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори", заяви Гордана Силяновска.

Източник: БНР