Ще се случи ли днес очакваната ротация на премиерския пост в Румъния?

Ще се случи ли днес очакваната ротация на премиерския пост в Румъния?

Тази ротация трябваше да се случи още на 26 май, но плановете бяха осуетени заради започналата на 22 май стачка на учителите. 

Президентът Клаус Йоханис заяви тогава, че моментът не е подходящ за осъществяване на рокадата, предвидена в коалиционното споразумение от ноември 2021 г. Лидерите на коалицията, включваща Национално-либералната партия (НЛП) на Чука, Социалдемократическата партия (СДП) на Чолаку и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) на Келемен Хунор, изразиха готовност да запазят настоящия състав на правителството до решаването на трудовия конфликт в образованието. 

Тази задача обаче не се оказа толкова лесна. Синдикатите в образователния сектор отхвърлиха серия от предложения на правителството за увеличения на заплатите и бонуси с мотива, че не отговарят на исканията им. Последната оферта на правителството беше направена в събота вечерта и предвижда незабавно увеличение на заплатите в образованието с 25%, както и с 50% от началото на 2024 г. Тя обаче също беше отхвърлена и синдикалните федерации обявиха, че стачката ще продължи и днес.

Недоволството на учителите и многохилядните им демонстрации в Букурещ от своя страна породиха същинска "мексиканска вълна" от протести в редица други сектори. Стачки - ефективни или символични - обявиха също служителите в затворите, здравните работници, работещите в националната железопътната компания Че Фе Ре и служителите на букурещкото метро.

Същевременно календарът на правителствената ротация, която трябваше да се осъществи до 1 юни, не търпи дългосрочно отлагане, отбелязват местните медии. Те посочват, че рокадата се очаква да се случи най-късно в рамките на настоящата парламентарна сесия или до края на юни, макар че някои източници допускат събитието да бъде отложено за есента.

Според новинарския сайт Зиаре Николае Чука трябва да подаде оставка още днес, 12 юни, ако синдикатите в образованието приемат последното предложение на правителството и прекратят стачката. Назначаването на новото правителство трябва да стане до края на тази седмица, посочват източници от НЛП, цитирани от изданието. 

Преговорите за разпределението на постовете в новия кабинет обаче също не вървят гладко. Основен потърпевш в споровете между двете основни сили - СДП и НЛП,  се оказва най-малкият коалиционен партньор - партията на етническите унгарци. ДСУР вече заплаши, че може да напусне коалицията, ако след рокадата бъде "избутан в ъгъла".

Лидерът на ДСУР Келемен Хунор заяви снощи, че отхвърля предложението на лидера на СДП Марчел Чолаку в бъдещото правителство партията да получи министерствата на енергетиката и европейските фондове вместо министерствата на развитието и околната среда, които контролира в момента.

Според цитираните от Диджи 24 източници СДП взема предвид включително и сценарий, при който ДСУР излизат от правителството, но в този случай се предвижда сключване на споразумение с партията за парламентарна подкрепа към правителството на Чолаку. 

"Няма никакви усложнения в рамките на управляващата коалиция и ротацията ще се осъществи в най-кратък срок", увери в началото на юни президентът Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес. Неговата подкрепа към този процес е особено важна, тъй като според румънската конституцията държавният глава номинира новия кандидат за премиер, който след това трябва да получи заедно с целия състав на кабинета подкрепата на парламента.

През ноември 2021 г. след продължителна политическа криза двете най-големи партии в Румъния - СДП и НЛП - стигнаха до споразумение за коалиционно управление заедно с по-малката ДСУР, което предвижда размяна на премиерския пост и на няколко ключови министерства в средата на мандата. Това означава, че Николае Чука, лидер на втората по големина партия НЛП, трябва да предаде щафетата на Марчел Чолаку, председател на най-голямата парламентарна партия СДП. 

Все още не е ясно дали след оставката си като премиер Чука ще оглави някое от министерствата или ще избере поста председател на Сената - длъжност, смятана за втората по важност след президентската, тъй като съгласно конституцията в случай на необходимост именно той има задължението да замести държавния глава.

Източник: БТА