Шефът на ООН: Хуманитарната помощ може да е първата точка на сътрудничество с талибаните

Шефът на ООН: Хуманитарната помощ може да е първата точка на сътрудничество с талибаните

Хуманитарната помощ за Афганистан може да бъде начална точка за сътрудничество с талибаните, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му организацията продължава дейностите си в страната и след изтеглянето на американските военни части, но според него ситуацията като цяло е непредсказуема.

„Има милиони вътрешно разселени хора, милиони бежанци в съседните държави. Толкова много години война, нивото на страдание е неописуемо. Дългът ни като ООН е да останем и да предоставяме хуманитарна помощ“, каза Гутериш.

„Но талибаните трябва да създават за нас условия, за да можем да работим. Това означава свобода на достъп до всичко. Момичетата да имат право да ходят на училище, жените да имат право да работят, да можем да действаме във възможно най-нормална ситуация“, продължи генералният секретар на ООН.

Афганистан от години зависи от международна помощ, а временното правителство, обявено от талибаните, ще се изправи пред огромна икономическа криза, натиск от политически опоненти, както и въстание в долината Панджшир, което още не е потушено, коментират световните агенции.

Временното афганистанско правителство беше представено вчера от талибаните, които обявиха, че страната вече официално е „Ислямско емирство“. Кабинетът е съставен изцяло от мъже, въпреки че по-рано се твърдеше, че в него ще бъдат включени представители на други политически сили и жени.

Източник: БНР