Северна Корея обяви, че тества ново поколение стратегически крилати ракети

Северна Корея обяви, че тества ново поколение стратегически крилати ракети
Две ракети са прелетели в небето над Източно море, за да достигнат целта си на острова, съобщи държавната информационна агенция на Северна Корея, уточнявайки, че държавният лидер Ким Чен-ун е "ръководил" изстрелването. В съобщението се посочва, че всяка от ракети е била във въздуха над 7 хиляди секунди, но без да се споменава на какво разстояние са летели или дали са били изстреляни над или под водата. По-рано вчера южнокорейската армия обяви, че е засякла крилати ракети, изстреляни от водите в близост до севернокорейския град Синпо.

Лидерът на Северна Корея нарече теста успешен, което, по думите му, е "от стратегическо значение за изпълнението на плана за модернизиране на армията, който цели изграждането на мощна военноморска сила". Ким Чен-ун също така е инспектирал вчера изграждането на ядрена подводница, като е отбелязал, че ядреното въоръжаване на флота е от ключово значение за укрепването на стратегическите ядрени сили на страната, съобщи държавната информационна агенция на Северна Корея. 

Ройтерс припомня, че в сряда Пхенян обяви за първи път, че е тествал новото поколение стратегически крилати ракети. През последните седмици страната тества набор от оръжия, включително балистични ракетни системи в процес на разработка и подводен дрон. 

Източник: БНР

Дата: 29.01.2024