САЩ налагат санкции представители на властите в Иран заради смазването на протестите

САЩ налагат санкции представители на властите в Иран заради смазването на протестите

Обект на санкциите срещу висши ирански представители са вътрешният министър Ахмад Вахиди и министърът на комуникациите Иса Зарепур, който според Вашингтон е "отговорен за срамния опит за блокиране на интернет".

Висши служители на службите за сигурност също са подложени на ограничения, които включват замразяване на активите им в САЩ и усложняват достъпа им до международната финансова система.

През последните седмици Иран е разтърсен от протестна вълна след смъртта на 22-годишната Махса Амини, от кюрдски произход, задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неспазването на стриктните правила за облекло на жените.

Над 90 души са били убити в Иран от началото на демонстрациите, сочат данни на неправителствената организация "Иран хюман райтс". Властите съобщават за около 60 загинали, включително 12 души от силите за сигурност и над 1000 арестувани, от които 620 са освободени.

"Амнести интернешънъл" твърди, че над 80 са загиналите при ескалирали протести в Захедан, като там поводът за недоволството са обвинения срещу полицейски началник в изнасилване на 15-годишно момиче. Медии, близки до властта в Иран описаха сблъсъците като терористични действия, довели до смъртта на петима души от Иранската революционна гвардия.

Президентът Ебрахим Раиси нареди разследване на изблиците на насилие в Захедан. 

Източник: БНР