САЩ и Южна Корея започнаха най-голямото съвместно военновъздушно учение в историята си

САЩ и Южна Корея започнаха най-голямото съвместно военновъздушно учение в историята си

Операцията под кодовото име "Бдителна буря" ще продължи до петък и ще включва около 240 самолета, които ще извършат приблизително 1600 полета, съобщиха през миналата седмица военновъздушните сили на САЩ. Броят на мисиите е най-големият в историята на ежегодното събитие.

Северна Корея осъди учението като репетиция за инвазия и доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул. В знак на протест Сеул извърши пускове на ракети, проведе тренировки за въздушно нападение и артилерийски стрелби в морето.

Съюзниците казват, че учението е необходимо като контрамярка срещу потенциални заплахи от Северна Корея, която изстреля рекорден брой ракети тази година и се готви да поднови ядрените си тестове за първи път от 2017 г.

"Бдителна буря" ще включва, наред с останалите типове летателни апарати, и варианти на изтребителя Ф-35 както от американска, така и от южнокорейска страна, а Австралия ще предостави самолет за въздушно презареждане.

В петък южнокорейските сили приключиха 12-дневното полево учение "Хогук 22", в което отработиха десантни операции и пресичане на реки, като проведоха някои тренировки заедно с американски части.

Източник: БТА


Дата: 31.10.2022