САЩ атакуваха позиции на хусите в Йемен за четвърти път в рамките на седмица

САЩ атакуваха позиции на хусите в Йемен за четвърти път в рамките на седмица

В публикация на американското Централно командване (СЕНТКОМ) в социалната мрежа "Екс" се посочва, че са били атакувани 14 ракети на йеменските шиитски бутновници, които са били заредени на установки и готови за изстрелване. По този начин те са представлявали непосредствена заплаха за търговските и военните кораби на САЩ в региона, се допълва в съобщението.

"Силите на Централното командване нанесоха удари по 14 ракети на подкрепяните от Иран хуси, които бяха заредени за изстрелване от райони на Йемен, контролирани от хусите", посочи СЕНТКОМ. "Намирайки се на пусковите установки, готови за изстрелване, тези ракети представляваха непосредствена заплаха за търговските съдове и корабите на военноморските сили на САЩ в региона, които можеше да бъдат изстреляни по всяко време, което принуди американските сили да упражнят неотменното си право и задължение да се защитават."

СЕНТКОМ допълни, че тези удари, наред с другите действия, предприети от САЩ, ще допринесат за отслабване на способностите на хусите да атакуват международното корабоплаване в Червено море, Бабелмандебския проток и Аденския залив.

"Действията на подкрепяните от Иран терористи хуси продължават да застрашават международното корабоплаване в южната част на Червено море и прилежащите морски коридори", е заявил генерал Майкъл Ерик Кърила, началник на СЕНТКОМ, според публикацията. "Ще продължим да вземаме мерки за защита на невинните моряци и техния живот и винаги ще браним нашите хора."

Преди това САЩ съобщиха, че боен дрон, изстрелян от територията на Йемен, вчера е поразил американски кораб за насипни товари, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според съобщението има известни щети, но никой не е пострадал.

САЩ и Великобритания, с подкрепата на съюзници, нанесоха мащабни удари по хусите миналата седмица в отговор на многократните им нападения срещу международното корабоплаване в Червено море.

Американският президент Джо Байдън върна групировката в списъка на САЩ с международните терористични организации. Но хусите продължиха нападенията си.

Откакто избухна войната в Газа между Израел и палестинското движение "Хамас", хусите многократно атакуваха товарни кораби, за които твърдят, че са свързани с Израел.

Големите корабоплавателни компании все повече избягват Червено море, през което обичайно минава по около 10% от световната търговия.

Източник: БТА


Дата: 18.01.2024