Рязко поскъпване на газа, петрола и пшеницата на международните пазари

Рязко поскъпване на газа, петрола и пшеницата на международните пазари

Природният газ поскъпна на европейския пазар с 24 процента.

Петролът сорт Брент поскъпна с  близо 10 процента за деня и вече е над 107 долара за барел, съобщава АФП. Агенцията отбелязва, че скокът на цените е въпреки ангажимента на Съединените щати и други страни от Международната агенция за енергетика да освободят 60 милиона барела от резервите си.

След като един от основните износители на пшеница - Русия, започна война срещу друг - Украйна, цената на пшеницата достигна днес най-високото си равнище от близо 14 години.

Основните опасения на пазарните анализатори са свързани със сигурността на доставките и неяснотата дали военните действия в Украйна ще ескалират, което ще доведе и до нови западни санкции.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба открито призова  за пълно ембарго върху търговията с руски петрол и газ. По думите му първите решения в тази посока вече са взети от Канада и тази вълна ще продължи да нараства.

Държавната информационна агенция на Обединените арабски емирства предаде днес, че в телефонен разговор престолонаследникът на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед и руският Владимир Путин са се съгласили да поддържат стабилността на енергийните пазари.

„Газпром“ от своя страна съобщи, че продължава транзитните доставки на  природен газ през Украйна в съответствие с заявките на потребителите. Днес това количество е близо  110 милиона кубически метра, съобщиха от компанията.

Източник: БНР