Руските военноморски сили с предупредителни изстрели по британски разрушител в Черно море

Руските военноморски сили с предупредителни изстрели по британски разрушител в Черно море

Руски военен кораб е дал предупредителни изстрели към разрушителя на британския кралски флот HMS Defender, след като той е навлязъл в руските води на Черно море, а руски военен самолет Су-24M е хвърлил няколко бомби по посоката на движение на британския плавателен съд, заяви в сряда руското министерство на отбраната.

Британският военен кораб - разрушител е напуснал руските черноморски води, след като преди това е навлязъл на цели 3 километра (2 мили) в руските териториални води в района на нос Фиолент на Кримския полуостров, посочва още Министерството на отбраната на Русия.

"Есминецът е бил предупреден, че ще бъде използвано оръжие, ако наруши границата на Руската федерация. Той не е реагирал на предупреждението, след което са били дадени предупредителни изстрели", се казва в съобщението.

Според Министерството на отбраната две минути по-късно руски фронтови бомбардировач СУ-24М е пуснал като предупреждение четири експлозивни осколочни бомби по пътя на британския разрушител .

След това Defender е напуснал териториалните води на Русия, а в руското министерство на отбраната спешно е бил извикан британският военен аташе.

Великобритания отрече руските твърдения за предупредителни изстрели и хвърлени бомби по трасето на разрушител от кралския военен флот.

Министърът на отбраната Бен Уолъс излезе с изявление, че бойният кораб е извършил рутинен преход от Одеса до бреговете на Грузия в Черно море. Тогава е навлязъл в международно признат коридор покрай полуостров Крим, а не в руски териториални води, както твърди Москва, защото Западът не признава анексирането на Крим от Русия. Наблизо са били провеждани учения на руския флот.

Преминаването на британския разрушител е било проследено от руски бойни кораби и изтребители, добавя официален Лондон.

По материали на БНР


Дата: 23.06.2021