Руски войски превзеха Херсон, удари по Харков, Житомир и Мариупол

Руски войски превзеха Херсон, удари по Харков, Житомир и Мариупол

Харков и Житомир са били основните цели на руските бомбардировки през изминалата нощ, съобщават украински медии. Мариупол на Азовско море тази сутрин е подложен на интензивен обстрел.

Белоруските войски са приведени в бойна готовност и се концентрират в района на границата с Украйна, съобщи украинското министерство на отбраната. Украинското външно министерство очаква нападение над страната от Беларус, става ясно от пост в социалните медии.

По данни на украинското министерство на вътрешните работи в Житомир, на около 140 километра от Киев, са загинали 2-ма души, 16 са ранени. От мазетата на порутени частни къщи са спасени са 12 души, включително 6 деца. По-рано бе съобщено, че при при въздушни удари са загинали 4 души и има разрушени жилищни сгради.

В Харков е нанесен удар по сградата на Главното полицейско управление на Харковска област. Покривът на сградата гори. По-рано бе съобщено, че във втория по големина украински град Харков е бил разрушен военномедицински център, както и че руски десантчици са атакували болница в града, съобщи армията на Украйна. В Харков има най-малко 21 жертви и над 100 ранени.

От Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съобщават, че руската армия продължава да прави опити за превземането на столицата Киев и за обсада на Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщи за над 100 ранени цивилни граждани.

В Бородянка, на 50 километра от Киев, са бомбардирани жилищни сгради, каза зам.-външния министър на Украйна Емине Джепар.

Близо 6 хиляди руски войници са загинали от началото на войната в Украйна, твърди украинският президент Володимир Зеленски.

В обръщение към украинците министърът на отбраната Алексей Резников заяви, че естеството на събитията се променя.

„Руските окупатори се опитват по някакъв начин да запазят боеспособността на своите части“, каза той, цитиран от украински медии. Той допълни, че в Русия роднини на затворниците и загиналите излизат на протест.

Очаква се днес да продължат преговорите между украинската и руската страна за незабавно прекратяване на огъня.

„Трябва да спрем агресора Русия възможно най-скоро“, е призовал украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са обсъдили водещата роля на Вашингтон относно санкциите срещу Русия и отбранителната помощ за Украйна, написа Зеленски в Туитър.

Президентът Байдън е подчертал помощта на Съединените щати за Украйна, включително текущите доставки в подкрепа на сигурността, икономическата подкрепа и хуманитарна помощ.

Следващата седмица започват изслушванията в разследването на руската инвазия в Украйна, съобщи Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан. Разследването е за престъпления срещу човечеството.

Големи петролни компании, като ExxonMobil и OMV обявиха, че изтеглят бизнеса си от Русия.

Европейският съюз ще изключи 7 руски банки от международната комуникационна система SWIFT, сред тях и ВТБ, но не и най-голямата Сбербанк. Въпреки това, в резултат на въведените до този момент санкции, на европейската дъщерна компания на Сбербанк със седалище във Виена и представителства в Хърватия, Словения, Чехия и Унгария е забранено да извършва всякаква дейност и тя е изправена пред фалит. Тази сутрин Сбербанк обяви, че напуска европейския пазар. А руската централна банка съобщи тази сутрин, че московската борса отново не е отворила.

27-те членки на ЕС дадоха съгласието си за спирането на излъчването на руските пропагандни медии Russia today и Спутник в ЕС.

Три милиарда долара финансова помощ за Украйна подготвя Световната банка. 350 милиона долара ще бъдат предоставени вероятно още този седмица, за стабилизирането на държавния бюджет, обяви шефът на Световната банка Дейвид Малпас.

И Международният валутен фонд (МВФ) обмисля предоставянето на кредитна линия в размер на 2,2 милиарда долара за Киев, става ясно от съобщение на управляващия директор Кристалина Георгиева.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд предупредиха в съвместно изявление, че руската инвазия в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика.

Заради ескалацията на напрежението в Украйна цените на петрола и газа на световните пазари регистрираха ръст, а страните-членки на Международна агенция по енергетика се договориха за отблокиране на 60 млн. барела петрол от спешните си резерви.

Източник: БНР