Русия се готви за нови атаки край Киев, днес предстои поредният кръг преговори

Русия се готви за нови атаки край Киев, днес предстои поредният кръг преговори

Особено тежка е ситуацията в Мариупол, повече от 10 дни стратегическото пристанище е под руска обсада. Украинска хуманитарна помощ не успя да стигне до града вчера.

"Ще победим", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски и отново поиска НАТО да затвори небето над страната. В изказването си Зеленски подчерта, че една от задачите на украинската делегация, която води мирните преговори с Москва, е да осигури лична среща между него и Владимир Путин.

"Миналата година предупредих НАТО, че ако няма тежки превантивни санкции срещу Русия, тя ще започне война. Ние бяхме прави. От много дълго време казвах, че "Северен поток" е оръжие, което ще удари Европа. Сега това е очевидно. И сега повтарям отново - ако вие не затворите нашето небе, е въпрос на време руски ракети да започнат да падат на ваша територия. Върху домовете на граждани на държави членки на НАТО", категоричен е Зеленски.

Поредният кръг преговори се очаква днес. Според американски медии, Русия е поискала от Китай военна помощ и съдействие за заобикаляне на санкциите, наложени срещу Кремъл.

Посолството на Китай във Вашингтон твърди, че не е запознато с подобна молба. Натискът върху Путин започва да дава резултат, казаха от Държавния департамент.

"Натискът, който се оказва върху Путин, започва да дава някакъв резултат. Виждаме признаци на желание за водене на истински, сериозни преговори. Но трябва да кажа, че към момента намеренията на Путин са да унищожи Украйна. Трябва да помогнем на украинците по всякакъв възможен начин", каза Уенди Шърман, заместник държавен секретар на САЩ.

Източник: БНТДата: 14.03.2022