Русия позволи подаването на газ за Германия за срок от 90 дни

Русия позволи подаването на газ за Германия за срок от 90 дни

Руското правителство разреши временно премахване на "огледалните санкции" и разреши за срок от 90 дни потока от доставки на природен газ от "Ямал втечнен природен газ" (Yamal LNG) за Gazprom Marketing & Trading Singapore Ltd, което е част от "Газпром Германия", показва правителствено постановление в сряда, съобщава Ройтерс.

"Ямал втечнен природен газ" е съвместно предприятие, базирано около завод за втечнен природен газ, разположен в Сабета в североизточната част на полуостров Ямал, Русия.

Указът беше публикуван в сряда на руския официален интернет портал за правна информация и подписан от руския премиер Михаил Мишустин.

Този ход идва по-малко от две седмици, след като Кремъл обяви, че руските санкции, наложени на бившето германско подразделение на държавната газова компания "Газпром" и на други образувания, означават, че тези дружества повече не могат да получават доставки на природен газ от Русия.

Германия, най-големият клиент на Русия в Европа, прехвърли в началото на април "Газпром Германия" - бизнеса за търговия, съхранение и пренос на енергия, изоставен от руския "Газпром", на своя немски енергиен регулатор, за да гарантира енергийната сигурност на страната, напомня Ройтерс.

По-рано тази седмица обаче Полша обяви решението си да прекрати споразумението с Русия за газопровода "Ямал - Европа" поради агресията на Русия срещу Украйна.

Източник: БНТ


Дата: 26.05.2022