Русия нанесе въздушен удар по важно украинско дунавско пристанище за износ на зърно часове преди срещата Путин - Ердоган

Русия нанесе въздушен удар по важно украинско дунавско пристанище за износ на зърно часове преди срещата Путин - Ердоган

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища на Дунав в Одеска област, от които се изнася зърно, да се скрият в бомбоубежищата малко след полунощ днес. Някои украински медии съобщават, че в района са се чули взривове.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат днес в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни.

Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му, като изтъкна като аргумент, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред пречки.

След напускането на споразумението Москва често нанася удари по украински пристанища на р. Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна.

Вчера Русия нанесе удар по другото голямо украинско дунавско пристанище – Рени. При атаката поне двама души бяха ранени и бяха нанесени щети на пристанищната инфраструктура.

Източник: БТА