Резултати от срещата на Байдън и Путин в Швейцария

Резултати от срещата на Байдън и Путин в Швейцария

По материали на БНТ срещата между Байдън и Путин е преминала като:

Президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се съгласиха да започнат разговори за мерките по контрол на ядрените въоръжения и киберсигурността. Това стана ясно след първата им директна среща като президенти в Женева. Вашингтон и Москва ще върнат посланиците си, след като бяха изтеглени през март и април.

Двете страни ще инициират Диалог за стратегическа стабилност, стана ясно след срещата, която продължи около 4 часа.

Спазването на човешките права не доведе до сближаване на позициите. Президентът Байдън обяви, че Вашингтон няма да спре да настоява за това, докато президентът Путин припомни сцените с нахлуватето в Капитолия през януари, както и движението "Блек лайвс метър" в САЩ.

По Украйна, Беларус и съдбата на Алексей Навални несъгласията също остават.

Това беше първата Среща между двамата президенти, откакто Джо Байдън влезе в Белия дом. Медии я описаха накратко така: "Малки отстъпки, големи различия".

Ползотворна среща в конструктивен дух - така руският президент Владимир Путин, който пръв даде пресконференция, описа разговорите с Байдън.

Нищо не може да замени личния разговор между лидерите, обяви и американският президент Джо Байдън", каза президентът на Русия Владимир Путин.

За ядрените оръжия двамата се договориха да започнат разговори на по-ниско ниво. За киберсигурността - Байдън е дал 16 области с критична инфраструктура, които не бива да бъдат обект на кибератаки", каза президентът на САЩ Джо Байдън..

Ще бъде решен въпросът с прибраните за консултация посланици.

По Украйна двамата постигат частично сходно разбиране, но за Беларус различията остават.

Малки отстъпки и големи различия - така определиха медиите резултатите след ключовата среща между двамата президенти.


Дата: 17.06.2021