Проверка на МААЕ в Иран е открила обогатен до 84% уран

Проверка на МААЕ в Иран е открила обогатен до 84% уран

"МААЕ е запозната с неотдавнашните съобщения в медиите, свързани с нивата на обогатяване на уран в Иран", заяви агенцията в "Туитър". "МААЕ обсъжда с Иран резултатите от неотдавнашните дейности за проверка на агенцията и ще информира Съвета на управителите на МААЕ, когато е необходимо", пише още в съобщението.

Иран обогатява уран до чистота 60% от април 2021 година, посочва Ройтерс. Преди три месеца той започна да обогатява до това ниво във втори обект – завод близо до град Фордо, който е вкопан в планина. За производството на оръжия е необходим уран, обогатен до около 90%.

"Блумбърг" съобщи, че МААЕ е се опитва да изясни как Иран е обогатил уран до 84%, като се позовава на двама високопоставени дипломати. Агенцията добави, че откритият материал може да е бил "погрешно натрупан поради технически трудности в работата на центрофугите - нещо, което се е случвало и преди", цитирайки един от дипломатите.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници, посочва БТА.

Иран разглежда като изкривяване на фактите съобщенията, че е достигнал степен на обогатяване на уран от 84%, заяви Бехруз Камалванди, официален представител на Организацията за атомна енергия на Иран, в коментар за информациите, разпространени от "Блумбърг". 

Той твърди, че наличието на частици с висока степен на обогатяване е природно явление във всеки един от процесите и Иран все още не се е опитал да обогатява уран над 60%".

Източник: БНР


Дата: 20.02.2023