Продължават пожарите на Балканите, България помага в гасенето на огъня в Р Северна Македония

Продължават пожарите на Балканите, България помага в гасенето на огъня в Р Северна Македония

България помага с 5 противопожарни автомобила за овладяването на ситуацията в критичната зона край село Нови Истевник, в Република Северна Македония. Българските екипи помагат в гасенето на пожарите в най-застрашената зона - пред входа на село Пехчево, където все още има активни огнища.

Продължава борбата с огъня в Турция и Гърция. Заради приближаващ пожар в турската провинция Мугла беше евакуирана топлоелектрическа централа и близко населено място.

Според местните власти, всички опасни материали и химикали са изнесени от съоръжението, но има опасност от експлозия на тонове складирани въглища, с които ТЕЦ-ът работи.

Пожарите в страната бушуват повече от седмица - загинали са 8 души, а огнищата са над 180. Властта и президентът Реджеп Ердоган са остро критикувани за начина, по който се справят с огнената стихия.

Продължават и опитите за овладяване на пожарите около Атина. Гори и остров Евия, където беше проведена принудителна евакуация. Задимяването в районите на огнищата вече започва да надвишава допустимите норми.

Източник: БНТ