Продължават фермерските протести в Европа

Продължават фермерските протести в Европа

Недоволство на фермерите в Европа се разраства - към протестиращите френски, италиански, германски и белгийски земеделци се присъединиха и испанските. Въпреки някои мерки, обявени от от премиера Габриел Атал, производителите във Франция не отстъпиха от блокадите край Париж. Магистралите около френската столица бяха блокирани от стотици трактори на протестиращи земеделци.

Имаме твърде много норми и регулации",  искаме спокойствие за бъдещето, дългосрочни средства в производството и в приходите, настояха фермерите.

Вчера в парламента премиерът Атал им обеща бързо изплащане -  с краен срок 15 март на всички помощи в рамките на общата селскостопанска политика. Правителството ще настоява европейските партньори да се съгласят да облекчат регулациите върху необработените земеделски земи.

Президентът Еманюел Макрон ще обсъди темата на предстоящата утре среща на върха в Брюксел. Дотогава продължават и протестите на белгийските земеделци, които блокираха второто по големина пристанище - Зеебрюге и обещаха да останат в центъра на Брюксел поне до срещата на върха.

В Германия селскостопански производители затвориха пътищата към Хамбург и още няколко по-малки пристанища заради плановете на правителството да намали земеделските субсидии. В Испания производителите обявиха протести за следващите седмици.

В Италия десетки производители се събраха с трактори близо до Милано и обявиха, че са предадени от Европа. 

Източник: БНР


Дата: 31.01.2024