При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани гръцки полицаи

При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани гръцки полицаи

Твърди се, че петимата мъже, които са задържани вчера, в сътрудничество с останалите членове на мрежата, живеещи в Турция, не са спирали преминаването на мигранти от съседната страна през река Марица (Еврос) при най-малко дванадесет случая.

Министерството на защитата на гражданите в Атина съобщи, че от домовете на граничните полицаи са иззети големи суми пари в брой. 

Граничните  полицаи са арестувани по обвинения в подкуп на длъжностно лице, злоупотреба с власт, нарушение на задълженията и нарушаване на кодекса за имиграция и социална интеграция.

Официалните данни показват, че гръцката гранична полиция е предотвратила над 260 000 незаконни преминавания на външната граница на Европейския съюз близо до река Еврос по протежение на границата между Гърция и Турция миналата година.

Мигрантите и бежанците, бягащи от войната и бедността, които се опитват да стигнат до ЕС, често първо пробват да преминат от Турция в Гърция, като някои се опитват да избегнат официалната регистрация, за да кандидатстват за убежище другаде в Европа.

Източник: БТА


Дата: 30.05.2023