Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Израел

Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Израел

Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Израел Исак Херцог.

Двамата лидери обсъдиха активното сътрудничество между двете държави, издигнато на ниво стратегическо партньорство в последните години.

Българският министър-председател беше категоричен, че взаимното доверие и отличното сътрудничество между България и Държавата Израел ще продължат да се развиват и в нови области от взаимен интерес.

Премиерът Петков подчерта голямото значение, което страната ни отдава отношенията си с Държавата Израел, които имат дълбоки исторически корени и са укрепени от героичния акт на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

В контекста на разговора за задълбочаването на двустранното икономическо сътрудничество, акцент бе поставен върху енергетиката и възможностите за партньорство между двете държави. В рамките на разговора Петков отбеляза, че приоритет за българското правителство е гарантирането на енергийна сигурност на страната, като в тази връзка диверсификацията на доставките на газ е ключов елемент.

Сред останалите теми на разговора между българския министър-председател и израелския президент Исак Херцог бяха потенциалните възможности в сфери като туризъм, сигурност, инвестиции и иновации.

Източник: БНТ


Дата: 26.05.2022