Прекъснат е диалогът между САЩ и Русия за дипломатическо решение за Украйна

Прекъснат е диалогът между САЩ и Русия за дипломатическо решение за Украйна

Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна прие план за въвеждане на извънредно положение в отговор на нарастващата заплаха от руско нашествие. Предстои решението, чието действие не е в сила за Донецка и Луганска област, да бъде утвърдено от Върховната Рада, посочи секретарят на Съвета Олексий Данилов.

След като Русия подготви почвата за изпращане на войски в Донбас, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти в армията за ограничен период от време, но без да обявява обща мобилизация. Киев предупреди украинските граждани да не посещават Русия и призова тези, които вече са там, да напуснат страната.

Съединените щати наложиха санкции срещу две руски банки и членове на руския елит в отговор на признаването от Русия на двете сепаратистки републики на територията на Украйна. 

Днес влизат в сила санкциите на ЕС срещу всички депутати в руската Държавна Дума, които са гласували за признаването, и срещу лица и дружества от отбранителния сектор.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще окаже в кратки срокове допълнителна военна подкрепа на Украйна под формата на отбранителни оръжия и други ненападателни средства. 
Руският президент Путин бе категоричен, че страната му ще продължи да усъвършенства армията и флота си, като подчерта, че интересите на Русия и сигурността на руските граждани са безспорен приоритет. 

Източник: БНР


Дата: 23.02.2022