Победа на “Европа сега” на предсрочните парламентарни избори в Черна гора

Победа на “Европа сега” на предсрочните парламентарни избори в Черна гора

Новосформираното движение е подкрепено от 25,6 на сто от гласувалите вчера според предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и проучване (ЦеМИ) при обработени 99 процента от представителната извадка.

На второ място се нарежда Демократичната партия на социалистите (ДПС), чийто лидер доскоро беше бившият президент на страната Мило Джуканович. Коалицията около ДПС печели 23,8 процента. Джуканович, който бе в управлението на страната около 30 години, се оттегли от лидерския пост, след като през април изгуби президентския балотаж от другия лидер на „Европа сега“  – настоящият президент Яков Милатович.

Вчерашните избори са решаващи за преодоляване на политическата криза в страната и за продължаването й по пътя на евроинтеграцията. 

Адриатическата държава с население от около 620 000 души е член на НАТО от 2017 година и има статут на страна кандидат за членство в ЕС от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-много от държавите в региона в евроинтеграционния процес, но миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не бе постигнато. 

Водачът на листата и един от основателите на “Европа сега” Милойко Спаич определи снощи победата като историческа.

Мисля, че в Европа не се е случвало извънпарламентарна партия, която съществува от август миналата година, т.е. десет месеца, да победи на избори, каза Спаич на пресконференция в Подгорица.

Движението “Европа сега”, което подкрепя по-тесни връзки със Сърбия, обаче няма да може да формира самостоятелно правителство. 

Спаич коментира, че формацията би търсила партньори за съставяне на правителство сред всички, които споделят ценностите на “Европа сега” и със сигурност ще формира проевропейско правителство. Той изключи обаче коалиция с ДПС, която управлява страната от 1990 до 2020, както и с движението УРА на настоящия премиер Дритан Абазович.

УРА се яви на изборите в коалиция с Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Коалицията печели 12,3 процента от гласовете.

Преди тях се нарежда коалицията “За бъдещето на Черна гора” с подкрепа от 14,8 процента. Формацията е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителство след изборите през 2020 година. 

Над 542,000 черногорци имаха възможност вчера да избират измежду 15 партии и коалиции. Избирателната активност беше 56,6 процента по данни на ЦеМИ – най-ниската от излизането на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година.

Държавната избирателна комисия ще обяви окончателните резултати през следващите дни.

Източник: БТА