Петролът спада заради забавяне на търсенето в Китай и САЩ

Петролът спада заради забавяне на търсенето в Китай и САЩ

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 35 цента или 0,4 на сто до 81,08 долара за барел.

Американският лек суров петрол поевтиня с 35 цента или 0,5 на сто до 76,82 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с над 2 на сто в петък, след като Ирак изрази подкрепата си за ограничаване на добивите в рамките на ОПЕК+.

Въпреки това цените на петрола през миналата седмица спаднаха с около 4 на сто и регистрираха трета поредна седмица със загуби, което се случва за пръв път от май досега.

"Инвеститорите са фокусирани върху забавянето на търсенето в САЩ и Китай, докато опасенията от въздействието на войната мегду Израел и "Фамас" върху петролните пазари постепенно отстъпва на заден план", казва Хироюки Кикукава, президента на "Ен Ес трейдинг" (NS Trading), подразделение на "Нисан секюритис (Nissan Securities).

Миналата седмица американската Агенция за енергийна информация (EIA) прогнозира, че добивите на петрол в САЩ тази година се повишават с малко по-малко от очакваното, а същевременно търсенето намалява.

Слаби икономически данни от Китай, най-големият вносител на суров петрол, засилиха опасенията за глобален спад на търсенето, което се потвърждава и факта, че за декември китайските рафинерии са намалили поръчките си от Саудитска Арабия.

На 26 ноември ще се проведе среща на страните от ОПЕК+, на която се очаква да бъде взето решение за посоката на добивите за следващите месеци.

Източник: БТА


Дата: 13.11.2023