Петролът поевтиня със 7% след решението на "ОПЕК +" да повиши производството и новата Covid вълна

Петролът поевтиня със 7% след решението на "ОПЕК +" да повиши производството и новата Covid вълна

Петролът поевтиня със 7% по време на търговията в понеделник, отбелязвайки най-голям ценови спад от март насам, след като групата "Опек +" се споразумя да повиши постепенно производството.

Това провокира нови опасения, свързаните с предлагането на черното злато, на фона на растящите коронавирусни инфекции в редица държави, което поднови опасенията, свързани с потреблението на петрол.

Фючърсите на петрола Брент поевтиняха с близо 6,8% към 68,60 долара за барела, а тези на американския лек суров петрол WTI - със 7,3% към 66,30 за барел.

Солидният ценови спад с над 5 долара за барел в рамките на деня беше в резултат на решението през уикенда на групата "ОПЕК +" да увеличи от август до края на 2021 г. на доставките на петрол в световен план с общо 2 млн. барела на ден (по 400 хил. барела месечно), след като към момента петролният картел продължава да ограничава производството си с 5,8 млн. барела дневно.

В същото време нарастващите случаи на коронавирусната инфекция в редица държави, главно заради варианта Делта, подновяват опасенията, свързани с петролното потребление в бъдеще.

Източник: БНР


Дата: 20.07.2021