Петрол от Гаяна потича към Европа

Петрол от Гаяна потича към Европа

Производителите на петрол в южноамериканската държава Гаяна, известна у нас и с официалното си название Корпоративна Република Гвиана, тази година са увеличили значително износа си за Европа, след като повечето страни на Стария континент започнаха да се отдръпват от руското черно злато заради инвазията в Украйна, сочат данни от платформи за наблюдение на движението на корабите.

Износът от Гаяна е нараснал значително и поради факта, че сортовете, добивани в тази страна, се по-подходящи за рафинериите в Европа, отколкото тези, произхождащи от други страни от региона.

От началото на годината до края на август 49 на сто от гаянския петрол е бил изнесен за Европа, спрямо едва 16 на сто през 2021 г. Дневният поток е възлизал средно на 110 000 барела, според данни на "Рефинитив ийкън", следящи движението на танкерите. А това е повече от пълния обем гаянски петрол, потеглящ във всички посоки, през 2021 г. През тази година повечето от изнасяните от Гаяна 100 000 барела петрол дневно са отивали в Азия, сочат данните.

Износът се е увеличил особено видимо, след като в началото на годината заработи втората в страната плаваща платформа за съхранение и товарене на петрол. През последните седмици добивът от южноамериканската държава възлиза на 350 000 барела дневно и се е увеличил близо три пъти спрямо миналата година.

Петролът, добиван от консорциум с участието на "Ексън Мобил" (Exxon Mobil), "Хес" (Hess Corp) и китайската Си Ен Оу Оу Си (CNOOC), е изцяло за износ. Гаяна продава своята квота чрез търгове на свободния пазар или посредством търговското подразделение на "Сауди Арамко" (Saudi Aramco).

Никой от участниците в консорциума не е сключвал дългосрочни договори за доставки с вносители на петрол. Предложената сделка за доставки в Индия миналата година пропадна поради несъгласия около цената на черното злато.

Данните от платформите показват, че испанската "Репсол" (Repsol), италианската "Ени" (Eni) и британската Би Пи (BP) са внасяли гаянски петрол. "Репсол" и "Ени" са внасяли през второто тримесечие на годината и петрол от Венецуела, но от юли насам доставките са преустановени.

"Ексън" и "Хес" отказаха да коментират за Ройтерс търговските си договори. Гаянското министерство на енергетиката "Ени", "Репсол" и Би Пи не отговориха на изпратените им въпроси.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на "Хес" Джон Хес обяви пред инвеститори, че Гаяна иска "да продължи напред възможно най-бързо, за да може да получи паричен ресурс и да се развие". Той посочи, че план за развитието на петия проект на консорциума в страната – Уару, ще бъде представен на правителството за одобрение по-късно тази година.

Сега Гаяна произвежда два сорта суров петрол – среден към лек, наречен Лиза и още по-лек, носещ названието Юнити голд.

Към 2027 г. воденият от "Ексън" консорциум, който започна добива в Гаяна през 2019 г., очаква да изпомпва по 1,2 милиона барела дневно. Властите в Гаяна пък предвиждат скоро да пуснат на търг нови полета за добив на газ и петрол, за да привлекат нови инвеститори.

Източник: БТА


Дата: 14.09.2022