Перуанската прокуратура започва разследване за геноцид срещу президента Болуарте

Перуанската прокуратура започва разследване за геноцид срещу президента Болуарте

Държавната прокурорка Патрисия Бенавидес "реши да започне предварително разследване срещу президентката Дина Болуарте, председателя на министерския съвет Алберто Отарола, министъра на вътрешните работи Виктор Рохас и министъра на отбраната Хорхе Чавес", информира прокуратурата в "Туитър".

Ще се разследват случаи на "геноцид, убийства при утежняващи обстоятелства и нанасяне на тежки рани, извършени по време на демонстрациите през декември 2022 и януари 2023 г." в различни региони на страната.

Освен това ще бъдат разследвани действията на екс премиера Педро Ангуло и на бившия вътрешен министър Сесар Сервантес като част от правителството на Дина Болуарте от 7 до 21 декември. По време на демонстрации през тези две седмици загинаха 22 души.

Най-малко 40 души се простиха с живота си и над 600 бяха ранени в Перу по време на демонстрациите, последвали свалянето и ареста на левия президент Педро Кастильо на 7 декември. Той бе обвинен в опит за държавен преврат заради намерението си да разпусне парламента, който се канеше да му отнеме пълномощията.

Демонстрантите настояват за оставката на Дина Болуарте, която стана приемничка на Кастильо, и за незабавното произвеждане на предсрочни избори.

Център на протестите е регионът Пуно, в който живеят индианци аймара и който е разположен на границата с Боливия, на брега на езерото Титикака.

Източник: БТА