Ожесточени боеве в Източна Украйна след руското изтегляне от Херсон

Ожесточени боеве в Източна Украйна след руското изтегляне от Херсон

Междувременно НАТО и Полша заключиха, че ракетата, която се разби в Полша, вероятно се е отклонила, след като е била изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна.

Посланиците в НАТО проведоха спешни разговори в отговор на експлозията на ракета съветско производство, при която загинаха двама полски граждани близо до границата с Украйна.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че става дума за изолиран инцидент и няма непосредствена заплаха за полските граждани. По думите му ракетата С-300 е стара, произведена в Съветския съюз, и е много вероятно да е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана. Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че отговорността е на Русия, която започна войната в Украйна, довела до тази ситуация.

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците на Киев да споделят "всички данни" за ракетата, паднала в Полша:

"Украинската позиция е много прозрачна: ние се стремим да установим всички подробности, всеки факт. Затова имаме нужда нашите специалисти да се включат в работата на международното разследване и да получат достъп до всички данни, с които разполагат нашите партньори и мястото на експлозията. Цялата наша информация е в пълен достъп, даваме я на нашите партньори от нощта, от първите часове, когато светът започна да разбира какво се е случило.

Зеленски завърши вечерното си видеообръщение с минута мълчание в памет на жертвите на войната в Украйна и тези от инцидента в Полша. По-рано вчера украинският президент заяви, че няма съмнение, че ракетата е руска, като се позова на военните доклади, с които разполага.

Руското външно министерство заяви, че "хаосът" около обвиненията за руско участие е "част от систематичната антируска кампания на Запада". Ракетният инцидент се случи, след като Русия изстреля десетки ракети по градове в Украйна, насочени към нейната енергийна мрежа, което доведе до прекъсванията на тока за милиони хора. Според Киев това е била най-интензивната атака от началото на продължаващата вече девет месеца война. Съобщава се и за тежки боевете в източния регион Донецк. Украинските сили са отбили атаки срещу Авдеевка и Билохоровка.

Източник: БНР


Дата: 17.11.2022