ООН: Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

ООН: Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

По данни на Международната организация по миграцията, структура към ООН, от началото на сраженията над 1,6 милиона души са напуснали домовете си и са потърсили убежище в други райони на Судан. Около 530 000 души са избягали в съседните страни Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Либия, допълни организацията.

На този фон не стихват боевете в столицата Хартум и западния регион Дарфур. По данни на Синдиката на суданските лекари от началото на конфликта са загинали най-малко 959 мирни граждани, а около 4750 са били ранени.

Съсловната организация допусна, че действителният брой може да е още по-голям, защото обявените данни не включват сведения за жертвите и ранените при боевете в Генена, столицата на провинция Западен Дарфур. Засега не е възможно да бъде получена такава информация, тъй като от началото на конфликта болниците там не работят, посочи лекарската организация.

Специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес предупреди, че боевете в Судан придобиват все повече измеренията на етнически конфликт. По думите му при арабските милиции и бойци на паравоенните Сили за бърза подкрепа се наблюдават "признаци за целенасочени мащабни нападения срещу цивилно население само заради етническото му принадлежност". Ако се окаже, че това е част от целенасочена кампания, то може да бъде равносилно на престъпление срещу човечеството, допълни той.

Франс прес отбелязва, че днес се навършват два месеца от началото на жестокия военен конфликт в Судан. Той избухна на 15 април, когато тлеещо с месеци напрежение между армията и съперничещите ѝ за властта паравоенни Сили за бърза подкрепа прерасна в открити сражения в столицата Хартум и на други места в страната в Североизточна Африка.

Източник: БТА


Дата: 15.06.2023