ООН призова Европейския съюз да не отстъпва от плановете за борба с климатичните промени заради енергийната криза

ООН призова Европейския съюз да не отстъпва от плановете за борба с климатичните промени заради енергийната криза

Изказването ѝ идва на фона на растящите цени на енергията, които водят до нарастване на употребата и проучванията за изкопаеми горива.

Ал Нашиф изказа безпокойството си по време на своята встъпителната реч на започналата сесия на Върховния комисариат на ООН по правата на човека в Женева.

"Изправени пред растящите цени на енергията, които заплашват най-уязвимите с наближаването на зимата, някои страни от ЕС инвестират в инфраструктура и снабдяване с изкопаеми горива", посочи тя, като допълни, че "няма място за отстъпление пред продължаващата климатична криза".

В Германия, която е най-голямата европейска икономика, употребата на въглища за производство на електричество през първата половина на годината отбелязва растеж, а заедно с нея нидерландското правителство издаде разрешителни за проучвания за добив на газ това лято в опит за прекратяване на енергийната зависимост от Русия.

Нада ал Нашиф спомена бегло и доклада на вече бившата върховна комисарка Мишел Бачелет за противоречивата кампания на Китай за борба с тероризма и екстремизма в провинцията Синцзян, водена срещу местното уйгурско малцинство.

Есенната сесия на Върховния комисариат по правата на човека събира 47 страни членки на ООН, като се очаква да бъде обсъдена актуалната ситуация в държави като Афганистан, Конго, Мианма, Украйна и Венецуела.

Източник: БТА


Дата: 13.09.2022