ООН: Над 71 милиона души по света са изпаднали в крайна бедност след началото на войната в Украйна

ООН: Над 71 милиона души по света са изпаднали в крайна бедност след началото на войната в Украйна

По оценка на Програмата на ООН за развитие (UNDP), през първите три месеца на войната в Украйна 51,6 милиона души са изпаднали в крайна бедност. Те живеят с по 1,90 щатски долара на ден и дори с по-малко. Броят на хората по света, които са с толкава ниски доходи, се е увеличил до 9 процента от световното население, отчита ООН. Доходите на други 20 милиона души са паднали до 3,20 долара на ден след началото на агресията на Русия в западния й съсед. 

Общият брой на хората по света, които живеят в бедност или са заплашени от бедност, е около 5 милиарда или малко под 70 процента от населението на планетата, отбелязва световната организация. 

Домакинствата в по-бедните страни отделят 42 процента от доходите си за храна. Цените на основни хранителни продукти като брашно, захар и олио за готвене, както и на горивата, се повишиха, след като западните страни наложиха санкции на Русия. Блокадата на украинските пристанища допълнително води до повишаване на цените, тъй като Украйна не може да изнася зърнени култури за страните с ниски доходи. Това обрича десетки милиони на крайна бедност, се казва в доклада на ООН.

Източник: БТА