Около 30 ракети са били изстреляни към Северен Израел от ливанската територия

Около 30 ракети са били изстреляни към Северен Израел от ливанската територия

Около 30 ракети са били изстреляни към Северен Израел срещу цели в Ейн Зейтим и Далтон. Отговорността за атаката пое групировката "Хизбула". По-рано от израелската армия заявиха, че е бил нанесен удар срещу командир от елитната бригада "Ал Радуан" на "Хизбула", който е участвал в редица обстрели в районите на Кирят Шмона и Метула в Северен Израел. Напрежението по израелско-ливанската граница се повиши на фона на израелската военна офанзива в Ивицата Газа в отговор на атаките на "Хамас" през октомври миналата година.

Американският президент Джо Байдън втвърди тона спрямо Израел, като посочи, че военният отговор на нападението на "Хамас" е бил "прекомерен" и добави:

"Много, много настоявам хуманитарната помощ да достигне до Газа, където много невинни хора гладуват, много невинни хора бедстват и умират".

Израелската армия засили ударите си в Рафах, където са намерели подслон над 1 милион палестински бежанци. Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби посочи, че Вашингтон няма информация за планове за непосредствена операция в града и подчерта:

"Ако няма цялостно решение за защитата на цивилните, такива военни операции точно сега ще са катастрофални за тези хора. Ние няма да подкрепим подобни действия"

Съединените щати съобщиха, че са нанесли седем удара срещу морски дронове на йеменските хути и мобилни противокорабни ракети, които са били подготвени за изстрелване срещу кораби в Червено море. 

Източник: БНР