ОАЕ въвеждат корпоративен данък от следващата година

ОАЕ въвеждат корпоративен данък от следващата година

Обединените арабски емирства ще въведат корпоративен данък от средата на 2023 г., съобщи местното финансово министерство, цитирано от АФП и БГНЕС. Това е сериозна промяна в курса на страната, която се стреми да диверсифицира приходите си, отбелязват агенциите.

ОАЕ - финансовият център в Персийския залив, който отдавна е известен като данъчен рай и регионална централа на множество мултинационални компании, ще облага печалби на бизнеса от над 375 000 дирхама (102 000 долара) с 9,0% от юни следващата година.

"Режимът на корпоративно данъчно облагане в ОАЕ ще бъде сред най-конкурентните в света", се казва в изявлението, разпространено от официалната информационна агенция WAM. Деветте процента са в долната граница на корпоративните данъци в света. Не се планира въвеждането на данък върху доходите на физическите лица или данък върху капиталовите печалби от недвижими имоти или други инвестиции“, се казва в изявление на финансовото министерство на Емирствата.

Данъчните облекчения в зоните за свободна търговия на ОАЕ ще останат в сила, се посочва още в изявлението.

ОАЕ, които са основен износител на петрол, но също така и голям играч в областта на бизнеса, търговията, транспорта и туризма, диверсифицират дейността си, за да намалят зависимостта си от суровия петрол.

Емирствата се сблъскват и с нарастващата конкуренция на съседна Саудитска Арабия, най-големия износител на петрол в света, която също се стреми да диверсифицира икономиката си и да привлече чуждестранни предприятия.

"С въвеждането на корпоративния данък ОАЕ потвърждават ангажимента си да спазват международните стандарти за данъчна прозрачност и да предотвратяват вредни данъчни практики", заяви в изявлението си Юнис Хаджи Ал Хури, заместник-министър на финансите.

Въвеждането на корпоративен данък е поредният важен ход на ОАЕ, които тази година преминаха от почивни дни от петък и събота към събота и неделя, за да се приспособят към световните пазари.

Източник: БНР