Няма да има "продължителни хуманитарни паузи" в Газа, ако заложниците не бъдат освободени, заяви Израел

Няма да има "продължителни хуманитарни паузи" в Газа, ако заложниците не бъдат освободени, заяви Израел

Вчера Съветът за сигурност прие резолюция, в която призовава за "спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа". Паузите трябва да продължават "достатъчен брой дни, за да се осигури пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп на хуманитарните агенции на ООН и техните преки партньори", се посочва в текста.

В отговор израелското външно министерство заяви в комюнике, че "няма място за продължителни хуманитарни паузи, докато 239 заложници все още са в ръцете на терористите от Хамас".

Резолюцията на Съвета за сигурност призовава за освобождаване на всички заложници.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че резолюцията е "откъсната от реалността". "За съжаление съветът продължава да пренебрегва и отказва да осъди или дори да спомене клането, извършено от "Хамас" на 7 октомври", допълни той.

Резолюцията, внесена от Малта, се фокусира до голяма степен върху страданията на непълнолетните палестинци.

В целия документ Израел не се споменава поименно. Палестинската екстремистка групировка "Хамас", която на 7 октомври извърши нападение срещу Израел и масово убийство на цивилни, е спомената само в искането за освобождаване на израелските заложници, отвлечени в ивицата Газа.

В резолюцията не се споменава и за официално спиране на огъня.

Най-влиятелният орган на ООН постигна съгласие по съвместната резолюция след продължителни усилия. САЩ не наложиха вето, но се въздържаха от гласуване, както направиха също Русия и Великобритания. Дванадесет от 15-те държави в Съвета гласуваха в подкрепа на текста. Съгласно международното право резолюциите на Съвета за сигурност са задължителни.

Източник: БТА


Дата: 16.11.2023