Новоизбраният президент на Черна гора Яков Милатович ще встъпи в длъжност в събота

Новоизбраният президент на Черна гора Яков Милатович ще встъпи в длъжност в събота

Избраният президент на Черна гора ще положи клетва в деня, когато изтича мандатът на неговия предшественик Мило Джуканович, а церемонията по встъпване в длъжност ще се проведе в черногорския парламент, съобщиха от Скупщината на Черна гора.

Заседанието ще бъде открито от председателя на парламента Даниела Джурович. След това  Яков Милатович ще положи клетва и ще произнесе встъпителна реч. Посочва се, че това ще отбележи встъпването му в длъжност като президент на Черна гора. След края на заседанието ще последва тържествен военен залп пред Скупщината на Черна гора. Протоколът предвижда коктейл във Вила Горица с домакини Милатович и съпругата му.

Мандатът на президента на Черна гора е пет години. Милатович е третият черногорски президент след обявяването на независимостта на 21 май 2006 г. Първият бе Филип Вуянович, иначе родом от Белград, който заемаше този пост три мандата. Той беше избран преди обявяването на независимостта на Черна гора, т.е. първият му мандат бе в новосъздадената Държавна общност Сърбия и Черна гора. Той  бе наследен от Мило Джуканович, избран на президентските избори през 2018 г. Вуянович и Джуканович встъпиха в длъжност в старата столица Цетине, за разлика от Милатович, който ще положи клетва в парламента на Черна гора в Подгорица. 

Източник: БТА


Дата: 17.05.2023