Нетаняху отхвърли условията на "Хамас" за освобождаване на заложниците

Нетаняху отхвърли условията на "Хамас" за освобождаване на заложниците

Предложението предвиждаше пълно изтегляне на израелските въоръжени сили от ивицата Газа, която да остане под контрола на "Хамас".

Израел обаче възобнови бомбардировките на град Хан Юнис, в южната част от ивицата Газа, като има съобщения за 12 убити.

Това "означава, че няма шанс за връщане на пленниците", коментира Сами Абу Зухри, високопоставен представител на "Хамас".

По-рано вчера Нетаняху отхвърли гневно условията, поставени от палестинското ислямистко движение.

"В замяна на освобождаването на нашите заложници "Хамас" изисква край на войната, изтеглянето на нашите сили от Газа, освобождаването на всички убийци и изнасилвачи. И "Хамас" да останат непокътнати", каза израелският премиер. "Категорично отхвърлям условията да се предадем на чудовищата от "Хамас", даде да се разбере той.

В съответствие със споразумение, сключено в края на ноември с посредничеството на Съединените щати, Катар и Египет, над 100 от приблизително 240-те заложници, отведени в ивицата Газа при атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, бяха пуснати в замяна на освобождаването на 240 палестинци, държани в израелски затвори. Оттогава Нетаняху е подложен на нарастващ натиск да осигури освобождаването на 136-те души, които остават в плен, отбелязва АФП.

Роднините на заложници, които протестират пред резиденцията на израелския премиер, го призоваха да предприеме действия.

Редица световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, разкритикуваха отказа на Нетаняху да се съгласи на решаване на конфликта между Израел и палестинците посредством съвместното съществуване на две държави.

Над 25 хиляди души са били убити от началото на израелските удари в ивицата Газа в отговор на нападението, извършено от "Хамас" преди повече от три месеца, по информация от вчера на контролираните от ислямисткото движение власти в крайбрежната палестинска територия, посочва Асошиейтед прес. Тези данни не са проверени по независим път.

Израелската армия междувременно потвърди вчера гибелта на един от заложниците. В съобщението, което не съдържа подробности, пише, че 19-годишният сержант Шей Левинсън е мъртъв още от 7 октомври - деня на атаката срещу Израел, при която бяха убити общо около 1200 души.

Израел остава далеч от постигането на своите цели да освободи всички останали заложници и да смаже "Хамас", отбелязва АП.

Източник: БТА


Дата: 22.01.2024