Нетаняху: Фазата на интензивни бойни действия срещу Хамас върви към приключване

Нетаняху: Фазата на интензивни бойни действия срещу Хамас върви към приключване

Той обаче добави, че войната няма да завърши, докато ислямистката групировка не изгуби окончателно контрола си върху Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Нетаняху каза още, че след края на интензивните боеве Израел ще може да изпрати повече войски на север, срещу проиранската групировка "Хизбула", която обстрелва израелски селища от базите си в Ливан.

По думите на Нетаняху, "прехвърлянето на военни части ще бъде преди всичко за отбранителни цели" и, за да бъдат върнати евакуираните жители по домовете им. 

"Ако можем, ще постигнем завръщането на хората по дипломатически път, но ако не можем, ще го направим по друг начин", обясни Нетаняху в интервю за израелски телевизионен канал.

Високопоставен американски генерал предупреди, че израелска офанзива в Ливан може да увеличи риска от разрастване на конфликта и въвличането на Иран и негови съюзници. 

"Хизбула" има повече военни способности от "Хамас", например в броя на ракетите, и Иран ще бъде по-склонен да окаже по-голяма подкрепа, коментира генерал Браун от Военновъздушните сили, който е и председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Източник: БНР


Дата: 24.06.2024