Недостигът на сезонни работници във Великобритания води до загуби от неприбрана реколта

Недостигът на сезонни работници във Великобритания води до загуби от неприбрана реколта

Липсата на работници в британските ферми остави тонове гниещи храни по полетата, причини големи загуби и тласна инфлацията към 20% в хранително-вкусовата индустрия, заявиха нейни представители за "Скай нюз". Фермерите се оплакаха от малкия брой визи за сезонни работници, издадени от Министерството на вътрешните работи, от големите забавяния при издаването на тези визи и резкия спад на украински работници след руското нашествие.

Данни от миналата година показват, че 60% от визите за сезонни работници са били издадени на украинци и 8% на руснаци. Тази бройка сега сериозно е намаляла, просто поради невъзможността на много украинци да напуснат страната си. Руснаци в разговор със "Скай нюз" пък посочват, че техните молби за визи са били отхвърлени без обяснение, въпреки че не съществува специална забрана за руснаци да работят на Острова.

В същото време Брекзит ограниченията пречат за връщането в страната на източноевропейците, най-вече българи и румънци, които предишни години бяха движещата сила в сектора.

Правителството планира да намали броя на сезоните визи догодина и дори да ги прекрати напълно през 2024 г., като бъдат ангажирани повече британци и се автоматизира прибирането на реколтата с роботи, но от Националния съюз на фермерите заявиха, че това са напълно нереалистични планове.

Източник: БНР