Наводнения взеха десетки жертви в Южна Индия

Наводнения взеха десетки жертви в Южна Индия

Сред загиналите има пет деца. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като много хора са в неизвестност.

Няколко къщи бяха отнесени от водите и хората попаднаха в капан в квартал "Котаям" в щата Керала. Видео от района показва, че пътниците на автобуси се спасяват, след като превозното им средство е залято от прииждащите води.

Котаям и Идуки са два от най-тежко засегнатите райони в щата. Дните на обилни валежи предизвикаха и смъртоносни свлачища. Военни хеликоптери транспортират доставки и персонал до райони, където хората са в капан, казаха служители.

Хиляди хора бяха евакуирани и бха създадени над 100 лагера за помощ в щата, каза в неделя главният министър на Керала Пинарай Виджаян.

Представители на град Алепи казаха пред Би Би Си, че ситуацията в града е тревожна. Алепи има мрежа от канали и лагуни и е уязвим от наводнения.

Не е необичайно обилните валежи да причинят наводнения и свлачища в Керала, където влажните зони и езерата, които някога са действали като естествена защита срещу наводнения, са изчезнали поради нарастващата урбанизация и строителството.

През 2018 г. около 400 души загинаха, а повече от един милион бяха разселени от най-тежките наводнения в Керала от век.

Източник: БНТ


Дата: 19.10.2021