Най-малко 537 души са убити при потушаването на протестите в Иран, според неправителствена организация

Най-малко 537 души са убити при потушаването на протестите в Иран, според неправителствена организация

В предишен доклад на същата организация се съобщаваше, че при репресиите са били убити 488 протестиращи. Базираната в Норвегия неправителствена организация, която публикува доклад, отбелязващ 200 дни от смъртта на Махса Амини, уточни, че новият брой на жертвите отчита новите потвърдени смъртни случаи.

Най-смъртоносните месеци са били септември с 223 смъртни случая, октомври със 100 смъртни случая и ноември, когато са отбелязани 173 смъртни случая.

Иран беше разтърсен от протестно движение след смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, задържана от нравствената полиция за нарушаване на строгите изисквания за облеклото, налагащи на жените да носят забрадки. Тя почина на 16 септември, 3 дни след задържането.

Властите твърдят, че стотици хора, включително членове на силите за сигурност, са били убити при протестите, които намаляха през последните седмици. Най-много смъртни случаи, 134 на брой, са били регистрирани са в провинция Систан и Белуджистан, беден югоизточен регион, където живее малцинството белуджи, което се придържа предимно към сунитския ислям. В Иран доминира шиитският ислям.

Най-малко 69 смъртни случая са регистрирани в Техеран, 57 в провинция Кюрдистан и 56 в провинция Западен Азербайджан - две провинции, в които живее кюрдско малцинство, допълва неправителствената организация.

Източник: БТА