Най-малко 16 млади жени от африкански произход са загинали при потъването на лодка край остров Лесбос

Най-малко 16 млади жени от африкански произход са загинали при потъването на лодка край остров Лесбос

Бреговата охрана, полицията, пожарната служба и армията с помощта на хеликоптер "Супер Пума" на военновъздушните сили на Гърция продължават спасителните операции в района, където се смята, че са изчезнали най-малко 15 души. Според свидетелства на оцелелите на борда на лодката е имало 40 души. Смята се, че някои от мигрантите може да са се добрали до сушата.

Смята се, че лодката е потеглила късно снощи от района на турския град Айвалък при особено неблагоприятни условия. В морската зона между остров Лесбос и Мала Азия продължават да духат ветрове от седма до осма степен по скалата на Бофорт, отбелязва агенцията.

Това е второто корабокрушение в гръцки води през последните часове. Снощи гръцките власти спасиха 30 мигранти, чиято лодка се бе разбила при лошо време в скали до южния остров Китира. Предполага се, че на плавателния съд е имало стотина човека.

"Видяхме как лодката се разбива в скалите и как хората се катерят по тези скали, за да се опитат да се спасят. Беше невероятна гледка", разказва пред Асошиейтед прес Марта Статаки, местна жителка. "Всички жители на града слязоха на пристанището, за да се опитат да помогнат."

Спасители от противопожарната служба спуснаха въжета, за да помогнат на мигрантите да се изкачат по скалите на брега на морето. Местните власти заявиха, че едно училище в района ще бъде отворено, за да осигури подслон на спасените. Днес се очакваше да пристигнат и водолази от военноморските сили.

Повечето мигранти, които достигат Гърция, пътуват от съседна Турция, но през последните месеци трафикантите промениха маршрутите си, за да избегнат силно патрулираните води около гръцките острови в близост до турското крайбрежие, отбелязва АП.

Китира се намира на около 400 км западно от Турция и е на маршрут, който често се използва от трафикантите, за да заобиколят Гърция и да се насочат директно към Италия.

Източник: БТА