Над 50 000 граждани на ЕС са кандидатствали вчера за статут на уседналост в Обединеното кралство

Над 50 000 граждани на ЕС са кандидатствали вчера за статут на уседналост в Обединеното кралство

Вестник „Гардиън“ съобщи, че повече от 50 000 граждани на ЕС са се опитали да кандидатстват през вчерашния последен ден за статут на уседналост в Обединеното кралство.

Поради големия наплив Министерството на вътрешните работи /Хоум офис/ е удължило крайния срок с няколко часа.

Крайният срок изтече в полунощ на 30 юни срещу 1 юли, но от Хоум офис съобщиха, че са приемали молби до 9 часа сутринта днес.

Правителсвото преди това заяви категорично, че няма да има удължаване на крайния срок с три или шест месеца, както искаха мнозина, заради невъзможността на някои по-основателни причини да го спазят или претоварането на системата с необработени заявления.

„Гардиън“ цитира европейски граждани, които изразяват емоциите си в социалните мрежи, свързани с кандидатстването, които варират от страх до гняв поради факта, че правата им да останат в страната се промениха след референдума за Брекзит преди пет години.

Хоум офис обяви, че всеки, който е успял да подаде молба до 9 часа сутринта днес, ще бъде зачетен като спазил крайния срок.

Даните преди една седмица показваха, че са подадени повече от 5,6 милиона молби за статут на уседналост.

При темповете на кандидатстване през последните дни средно по 12 000 молби на ден и вчерашните близо 58 000, според някои медии бройката със сигурност е набъбнала още повече.

Източник:БНР