Над 400 нелегални мигранти са достигнали Кипър за денонощие

Над 400 нелегални мигранти са достигнали Кипър за денонощие

Заради кризисната ситуация президентът Никос Христодулидис свика за тази сутрин извънредно заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на въпросите на имиграцията. Две мащабни спасителни операции бяха проведени край югоизточния бряг на Кипър в рамките на едно денонощие заради масови пристигания на мигранти по морския път от Ливан.

В понеделник следобед три лодки докараха на острова 136 сирийци. Новата голяма група продължи започналата в неделя следобед мигрантска вълна към Кипър от 5 лодки с 271 сирийци, сред които 72 деца. Полицията арестува 7 души, които са били навигатори в двете масови плавания.

Рекордният мигрантски поток потвърждава безпокойството на кипърските власти, че трафикантите ще се активизират със затоплянето на времето, като в следващите дни се очакват още групи. Очертаващото се увеличаване на незаконната миграция по море е в центъра на извънредното заседание на Съвета за национална сигурност, свикано спешно от президента Никос Христодулидис. В него ще участват четирима министри, главният прокурор, представители на военните и полицията. Никозия нееднократно призовава ЕС за съдействие за овладяване на мигрантския натиск от Ливан и Сирия.

Източник: БНР